Toen ik de Librije naderde had ik geen idee wat me te wachten stond. Maar ik had niet verwacht dat ik door drie jonge mannen opgewacht zou worden die me verwelkomden. Ik had evenmin verwacht dat ik enkele meters verder door drie jonge vrouwen eveneens...verwelkomd werd. Vriendelijk werd ik naar mijn plaats geleid. Deze entree is tekenend voor de sfeer. Je krijgt telkens het gevoel dat je zeer welkom bent en dat het om jou gaat. Eenmaal op mijn plaats bleef ik me verbazen. Een klein legertje aan doorgaans jonge mensen was eten aan het bereiden en bedienen. De eigenaar hielp af en toe bij de bereiding en de eigenaresse kwam geregeld vragen of alles naar wens was. En dat was het.
Naast een vlezig en vissig 8 gangen menu was er een volledig vegetarisch menu van eveneens 8 gangen. Ook werd veel van lokale ingrediënten gebruik gemaakt. Mijn tafeldame, klimaatambassadeur in Zwolle, vroeg licht-kritisch of men wel eens nagedacht had om bij de herkomst van de wijnen ook duurzaamheid te betrekken. Dat had men niet maar men vond het een goed idee dat te doen, dus wie weet.
We besloten overwegend vegetarisch te eten met af en toe een uitstapje naar vis. We hebben ongeveer 3,5 uur doorgebracht. In een prettig tempo werden de gangen opgediend, voorzien van uitleg. Dat uitleggen ging terecht in een vrij hoog tempo - je wilt het immers snel proeven - maar soms waren zoveel bestanddelen verwerkt dat in het hoge tempo wel eens iets verloren ging.
Geheel volgens verwachting kregen we heerlijke en originele gerechten. Zoals vaker bij goede en originele restaurants bevatte een gerechtje soms zoveel ingrediënten dat ik me afvroeg of een ingrediënt minder veel had uitgemaakt. Zo was er een heerlijk gerecht met onder meer een kokkelschelp waarop een mengsel lag waarin vlees van twee schelpdieren (kokkel en tafelmesheft) was verwerkt en ook nog een bessensoort en nog wat. Zonder tafelmesheft had het vast niet veel anders gesmaakt. Maar meestal waren de ingrediënten mooi gekozen en onderscheidbaar of juist samen harmoniërend.
Elk van de gangen was prachtig opgemaakt. Kleine kunstwerkjes waren het, die meestal aan tafel afgemaakt werden. Zo werd een gerechtje uit een gigantische kool gevist, nog even verwarmd en gevoegd bij andere bestanddelen. Ondertussen werd zodra een glas bijna leeg was, gevraagd of aanvulling gewenst was. Toen ik naar het toilet ging, werd ik bijna tot de deur begeleid. Niet helemaal onnodig hoorde ik desgevraagd. want het fraai gerestaureerde pand, een voormalige gevangenis, heeft nogal wat afstapjes, waarop we telkens gewezen werden tijdens onze gangen door het pand.
Het hoofdgerecht onderscheidde zich wat betreft omvang niet van de andere gangen, maar wie stoort dat bij een 8-gangenmenu? Na het dessert kozen we - heerlijke -koffie die werd vergezeld van een stuk of 8 heerlijkheden, elk geïnspireerd door een provinciale lekkernij.
Het eten was voortreffelijk maar het is wat mij betreft vooral de combinatie hiervan met de persoonlijke aandacht, de smaakvolle, rustige en toch levendige ambiance en de prachtige opmaak van de gerechten die een bezoek aan dit driesterrenrestaurant rechtvaardigt.Meer