Aangetrokken door een gastronomische magneet: restaurant Damianz, reisden wij voor de vijfde keer af naar Roermond. In ons kielzog veeleisende culinaire vrienden, die deze ervaring wel eens wilden meemaken. De combinatie van Damianz met het 5-sterren Van der Valk hotel ’Het Arresthuis’ , maakt dat...je dit historische pand na binnenkomst nauwelijks meer verlaat. Die ervaring deel je met hen die tot 2017 in deze voormalige gevangenis zaten. Boek je hier dan zit je als het ware ’opgesloten’ in de gastvrijheid van het vriendelijke en behulpzame jonge personeel en de hoogstaande gastronomie.
In restaurant Damianz geeft ons kwintet zich ’s avonds over aan de regie van maître Martijn Bakker. Hij is een gastheer pur sang. Hij schat zijn gasten in bij binnenkomst en bedenkt gaandeweg voor elke tafel een passend format. Zo’n opstelling belooft een geslaagde avond. Een stijl- en humorvolle arrangeur, die Martijn. En bovenal een wijnkenner/adviseur, die fanatiek met zijn métier bezig is. Ik denk dat hij altijd rusteloos op zoek is naar dé best passende wijnen bij de gerechten. De keuze in de wijnbijbel is dan ook reuze en dit in combinatie met de uitstekende keuken verklaart onze pelgrimstocht naar gastronomisch bedevaartsoord Damianz.
Chef-kok Jeroen van Gansewinkel staat garant voor het culinaire niveau. Hij kookte bij Kasteel Erenstein, Toine Hermsen en Beluga. Nu heeft hij van de familie Van der Valk in het voormalige Bisschoppelijk paleis de zegen gekregen om de keuken naar zijn hand te zetten. De passie die hij en zijn team in de open keuken aan de dag leggen, is bij binnenkomst in het Arresthuis goed te volgen. De hele dag wordt er gewerkt aan de voorbereiding van lunch en diner. Die inzet komt tot uitdrukking in smakelijke gerechten. Het Damianz-menu illustreert dat het buiten herfst is. We proeven wilde eend met foie royale, prei, rode kool en walnoot. Daarna kabeljauw met amandel, witte druiven en Vadouvan kruiden. Da’s lastig voor de wijnkeuze. Er kan nog een tussengerecht worden toegevoegd, dat bestaat uit paling en buikspek. Ongetwijfeld lekker, maar niet geschikt voor hen die kosher of halal willen eten. Als hoofdgerecht wordt er patrijs gepresenteerd. Gelukkig zonder noodvulling voor onze kiezen. Het vogeltje krijgt historische begeleiders als zuurkool en appel met bloedworst. Om nog meer wijn/spijs combi’s te kunnen beleven, kiezen we -met excuses aan de patissier- voor een kaasschotel. Zoete dessertwijnen zijn niet ons ding.
Wat de bijpassende wijnen betreft nog het volgende. Maître Martijn Bakker is verrast door mijn uitgebreide bestudering vooraf van de zijn wijnbijbel. Ik kies niet graag voor wijnarrangementen (en verrassingsmenu’s). Ik stuur liever aan op een soort ’wijnbattle’. Een leerzame interactie tussen connaisseur en amateur (het Belgische woord voor ’liefhebber’). En daar heeft de maître ook wel zin in. De plezante discussie die hierdoor aan elk gerecht vooraf gaat, levert samen met de vergelijkingen van diverse wijnen bij gerechten een geweldige sfeer en veel genot op.Meer