Proef de wereld in één stad: Londen


Londen is meer dan alleen 'fish and chips' of 'pie and mash'. Loop door een rustige geplaveide straat en je vindt er een trattoria die verse pasta maakt, net als in Zuid-Italië. In een andere wijk vind je dan weer een restaurant dat dumplings met chili van de stad serveert. Die plek in Brixton Village waar iedereen het over heeft? Je waant je helemaal op een ander continent.
Zuiden
Sommigen gaan naar Chinatown voor dimsum, maar dan loop je wel een Camberwell-klassieker mis: Silk Road. Kom voor een laat avondmaal (de sluitingstijd is 23.00 uur) en geniet van allerlei noedels met chili. Deel een bord handgemaakte noedels in Xiang-stijl met lam, die in een superzure soep worden geserveerd.


Noorden
Het Nigeriaanse tapasrestaurant Chuku's, dat wordt gerund door de broers Emeka en Ifeyinwa Frederick, is zeker een bezoek aan Tottenham waard. Deel de luchtige dumplings met yam of de runderayamase in een pittige saus van groene pepers. En vergeet niet de yam en gerookte makreelkroketten voor een verrukkelijke combinatie van zout, crunch en veel pit van de scotchbonnetjam.
Reis iets verder naar het zuiden naar Afghan Kitchen in Islington Green, een klein, oud plekje met een nog kleiner menu. Alle gerechten zijn hier lichtelijk gekruid, rijk en overgoten in saus waar je het luchtige, huisgemaakte brood heerlijk in kunt soppen. Bestel het malse lamsvlees of de aubergine in yoghurt.



Oosten
In het weekend is Khyber Pass in Manor Park de plek waar je moet zijn voor Noord-Pakistaanse gerechten. Ga voor ghanta ghar-kip, verrijkt met gember, chili en knoflook. De dahls hier zijn geurig en al dente, de perfecte aanvulling op de peshwari chappli lamskebab. En sla de kahwa-thee niet over. Deze is zoet en kruidig met kardemom, kruidnagel en kaneel.
Neem een vroege lunch in Campania en bestel de gnudi: drie zachte ricottabollen in salieboter. Overweeg ook zeker de scialatielli: dikke, deegachtige, lange strengen pasta in een peperige knoflook-olijfolie, meestal geserveerd met de schelpdieren die in die week op het menu staan.
Je kunt ervan op aan dat er in London altijd een goede pub op een steenworp afstand ligt. In dit geval is het The Marksman, net om de hoek van Campania. Heb je een klein hapje nodig? Bestel de Maldon-oesters of de langoustines. Grote trek? Een klassieke 'Sunday roast' zal de klus wel klaren. Het rundvlees en de Yorkshire pudding voor twee is de perfecte manier om de dag af te sluiten, en je zult gegarandeerd goed slapen.

Westen
Het team achter het Midden-Oosterse grillhouse Berber & Q heeft Carmel geopend in Queen's Park. Dit is een restaurant waar het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied samenkomen. Ze serveren er Spaanse tomaten met sumak, een volledig geroosterde bloemkool met agrodolce van kurkuma en granaatappel, en een pittige, rokerige, supermalse gebraden kip. De romige en pittige hummus met het zachte en luchtige za’atar-flatbread mag je absoluut niet missen.
Ga naar het zuiden van Queen's Park richting Notting Hill voor visgerechten van de Western Isles bij Orasay. Als je even binnenstapt voor een lunch, pak dan de sandwich met visvingers: krokante gefrituurde schelvis, tartaarsaus en geraspte kool in een overvol aardappelbroodje. Het 'Oyster Happy Hour' vindt doordeweeks plaats tussen 16.00 en 19.00 uur, maar blijf lekker voor het diner en bestel de opgeklopte kabeljauwkuit op aardappelbrood.

Centraal
Sarap Baon, een Filipijnse bistro in het hart van Mayfair, wordt gerund door de Filipijnse chef-kok Ferdinand Montoya en staat volledig in het teken van varkensvlees. Er is een heel speenvarken gevuld met citroengras en varkensadobo-rijst voor de tafel, plus escabeche van zeeduivel en kare-kare met knolselderij, een rijke, nootachtige stoofpot afgewerkt met een vleugje truffel. Bestel ook zeker een bijgerecht van in kokosmelk gesmoorde boerenkool, overgoten met gember, chili en knoflook.