Waar je op dit moment heerlijk iets kunt drinken in Barcelona
Als je ooit in Barcelona bent geweest, heb je waarschijnlijk de trendy dakterrassen en gezellige strandclubs gezien die verspreid zijn over Spaanse wijken van Catalunya tot aan La Barceloneta. Hoewel deze nog steeds bestaan (en een bezoekje waard zijn), is de stad vooral als drinkbestemming echt tot zijn recht gekomen. De hippe bezoekers komen massaal naar drinkplekken die echt authentiek aanvoelen, zoals rustieke wijnbars die gespecialiseerd zijn in inheemse druivensoorten of buurtcafés die bier van lokale gerst en hop serveren.
Voor het eerst kijken 's werelds beste cocktailexperts en sommeliers naar Barcelona voor inspiratie voor hun menukaarten, van Catalaans ambachtelijk bier en Corpinnat (een nieuw soort cava) tot drankjes waarin regionale ingrediënten de focus zijn, zoals Arbequina-olijfolie en zelfstomàquet de penjar (Catalaanse hangende tomaten).
Toen ik net naar de stad was verhuisd, wilde ik graag allemaal nieuwe plekken ontdekken, en ik vind dat deze 5 plekken het beste van de stad laten zien.
De plek: Paradiso
Als Antoni Gaudí een cocktailbar ontworpen had, zou deze er waarschijnlijk uitzien als Paradiso. Achter een pastrami-winkel in de trendy wijk El Born zit een speakeasy verscholen met een golvend houten plafond en een gebogen bar die doet denken aan de buigende vormen van Casa Milà en andere meesterwerken van Gaudí. Paradiso is echter stijlvol en betekenisvol, en we overdrijven ook niet als we zeggen dat de bar de drinkwereld binnen Barcelona volledig heeft veranderd. Dit jaar werd de hotspot uitgekozen als winnaar van de lijst met de 50 beste bars ter wereld, en dit is ook de eerste keer dat een bar buiten New York of Londen verkozen werd tot de beste.
Wat je kunt bestellen: Bij Paradiso verandert de menukaart altijd volgens het thema (dit jaar was het de ‘evolutie van de mensheid’). Het beste drankje dat ik heb geprobeerd is de On Fire-melkpunch, die is gemaakt met tahini, zoete aardappel en Oloroso-sherry uit Jerez de la Frontera.
De plek: ELDiset
Een andere bar in El Born isElDiset, een informele wijnbar die de Catalaanse vino serieus neemt: 90 procent van de flessen komt uit dezelfde regio. Als je nog nooit inheemse druiven hebt geproefd, zoals de bedreigde zwarte Sumoll-soort of de Xarel·lo-soort (een van de drie druiven die worden gebruikt bij de productie van Cava), informeren de deskundige serveerders je hier graag over. Op het gebied van eten raden we je aan om eentorrada de pa de vidre of geroosterd glasbrood te bestellen. Dit geserveerd met blauwe kaas, jam en geflambeerde appels eroverheen is perfect in combinatie met grenache blanc, een andere populaire lokale soort.
Wat je kunt bestellen: De Pansa blanca- en witte Grenache-blend van Testuan Cellar. Met zijn frisse, levendige en lichtelijk zoute smaak doet deze blend denken aan de aromatische wijnsoorten uit Allela, een kleine Catalaanse regio die omringd is door de bergen en de zee.
De plek: La Textil Collective
In een oud textielmagazijn dicht bij de Arc de Triomf vind je deze coole kroeg die door vrouwen wordt gerund. Hier draait het helemaal om huisgemaakt ambachtelijk bier, zoals gerookt lagerbier, Imperial Stout-bier, troebele API's, intens zure bieren en nog ontzettend veel andere soorten. Het is dé industrieel-chique plek om een drankje te doen na het werk, en zeker ook de moeite waard om er in het weekend naar live vinylmuziek te luisteren, rondleidingen door de brouwerij te volgen en concerten bij te wonen in de kelder. Vergeet de bijzondere tapasgerechten ook niet, waarvan de meeste gefermenteerde lokale wortelgroenten bevatten.
Wat je kunt bestellen: De robijnrode El Nota: een zuur bier met aroma's van zeewater, hibiscus en limoen. Ik ben ook fan van Drinkin' Not Thinkin': witbier in Belgische stijl dat is gemaakt met Ethiopische coldbrew van Hidden Coffee Roasters in Barcelona.
De plek: Sips
Deze sfeervolle cocktailproeverij gebruikt de geschiedenis van de moleculaire gastronomie in Barcelona als inspiratie om een interactieve ervaring te leveren met de vibes van een goochelshow. Ga lekker zitten in de elegante ruimte, met overal donkere tinten, fluwelen stoelen en gedimd licht. Cocktailexperts maken unieke en verrassende drankjes met droogijs, 'flavor blasters' (een apparaat dat geuraroma's verdampt en eetbare bubbels creëert) en rotatieverdampers. De drankjes worden geserveerd in gedetailleerd glaswerk van lokale kunstenaars Ferran Collado en José Piñero.
Wat je kunt bestellen: De legendarische Olfactory Chamber-cocktail wordt geserveerd in een eivormig flesje van dun glas met vloeistof op de bodem en hangende kruiden en planten. Zelfs zonder het visuele aspect is het drankje zelf heerlijk, met een zoete en aardse smaak.
De plek: Juvé & Camps
Dit wijnhuis, een familiebedrijf en een van de beroemdste cavaproducenten in Spanje, biedt sinds kort privérondleidingen door de wijngaarden aan. Ze liggen op 45 minuten van Barcelona in het prachtige dorpje Sant Sadurni d'Anoia in de wijnregio Penedès. Na een wandeling door de wijnstokken en na het verkennen van de 100 jaar oude kelders, worden de gasten meegenomen naar een lokaal restaurant om te genieten van een scala aan mousserende wijnen (waaronder flessen van de 30 maanden oude Cava Gran Reserva) samen met unieke mediterraanse en Catalaanse gerechten. Dit is een perfecte introductie van cava en regionale wijntradities voordat je de allerbeste wijnbars van Barcelona gaat verkennen.
Wat je kunt bestellen: Als je nog geen cavakenner bent, moet je zeker een fles Gran Reserva 2015 zien te bemachtigen. Omdat deze wijn ongeveer 42 maanden in de fles is gerijpt, is het een goed voorbeeld van de intensiteit en complexiteit van cava, met noten van brioche, kruiden en honing en een romige afdronk.