Alle artikelen 15 fantastische culinaire steden

15 fantastische culinaire steden

Een vrolijke vrouw, man en kind zitten aan een metalen tafel en genieten van streetfood op een avondmarkt.
Afbeelding: Brostock / Getty Images
Megan Michael
Door Megan Michael11 jun 2024 8 minuten lezen

Een van de beste manieren om een stad te ervaren is via het culinaire aanbod. Probeer traditionele recepten die door de jaren heen zijn doorgegeven, proef fusiongerechten die zijn ontstaan in de lokale community en ontdek moderne, innovatieve restaurants die worden gerund door een nieuwe generatie chef-koks.

Of je nu spontaan streetfood wilt uitproberen of voor een luxe-ervaring gaat in het nieuwste restaurant met Michelinster, deze 15 culinaire steden hebben gerechten die net zo beroemd zijn als hun bezienswaardigheden.

Noord- en Zuid-Amerika

1. Hawaï, Verenigde Staten

Een man die een bord garnalen vasthoudt met Giovanni's Shrimp Truck op de achtergrond
Een groep mensen die een Te Au Moana Luau aan het filmen is bij het Wailea Beach Marriott Resort in Maui, Hawaï.
Afbeelding: Maro6969/Tripadvisor (left), Departure38051159106/Tripadvisor (right)

Hawaï is natuurlijk een populaire surfbestemming die beroemd is om de natuur en de prachtige stranden, maar laat de ongelooflijke culinaire scene niet aan je voorbijgaan! De unieke keuken is beïnvloed door inheemse Hawaïaanse, Pacifische en Aziatische culturen, met verse zee- en schelpdieren, tropisch fruit en andere inheemse ingrediënten. Begin je culinaire avontuur in Oahu, dat wordt beschouwd als het beste eiland voor lekker eten. Hier vind je een mix van oude eethuisjes, luxerestaurants en leuke foodtrucks. Bezoek klassieke adresjes als Leonard's Bakery en Helena's Hawaiian Food in Honolulu, geniet van restaurants met uitzicht op de Waikiki Strip of ga naar de North Shore voor Matsumoto Shaved Ice en de beroemde garnalenkraampjes.

De rijke biodiversiteit op hetGrote Eiland maakt het een geweldige plek voor lokaal geproduceerde ingrediënten. Ga mee op een tour langs de Kona-koffieplantages, macadamianotenfabrieken en zelfs zeezoutboerderijen en ontdek hoe deze ingrediënten van rechtstreeks van boerderij naar tafel gaan. Leer meer over de Hawaïaanse cultuur tijdens een Lū'au, bijvoorbeeld die in Maui. Dit traditionele festival is een combinatie van dans en muziek, culturele optredens en heerlijk eten zoals kalua-varken, poi (tarowortelpasta) en haupia (kokospudding).

2. New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten

Mensen lopen langs een gebouw in het French Quarter in New Orleans
Een bord beignets en twee kopjes koffie bij Cafe du Monde
Afbeelding: mpt107/Tripadvisor (left), Jennifer S/Tripadvisor (right)

Met de levendige jazzscene, bruisende straten en gastvrije mensen is het geen verrassing dat het eten in New Orleans net zo kleurrijk is. Het staat bekend om de smaakvolle Creoolse en Cajun cuisines, met invloeden uit Franse, Spaanse, Afrikaanse, Caraïbische en Indiaanse culinaire tradities. Geniet van hartige gerechten zoals gumbo (een dikke stoofpot met vlees of zeevruchten en groenten), jambalaya (een pittig rijstgerecht), Cajun-stoof met rivierkreeft (rivierkreeft in een saus op basis van roux) en beignets (gefrituurd deeg met poedersuiker).

Een goede plek om te beginnen is in het oude centrum, ook wel het French Quarter, met historische Creoolse restaurants, geweldig streetfood en chique cocktailbars op elke straathoek. Kom alles te weten tijdens een culinaire wandeltocht, waarbij je lokale gerechten mag proeven, een kijkje achter de schermen neemt en meer te weten komt over de geschiedenis van NOLA's beste eetgelegenheden.

3. Jamaica, Caraïben

Mensen die onder strohutten eten bij Scotchies
Een stuk jerk chicken wordt gesneden
Afbeelding: Edward78218/Tripadvisor (left), Jopopz Tallorin/Unsplash (right)

De Jamaicaanse keuken staat synoniem aan gemeenschapsgevoel, met een sterke focus op huisgemaakte recepten en lokaal geproduceerde ingrediënten. Je kunt lekkere basisproducten verwachten zoals ackee en zoutvis, gekruide geit, Jamaicaanse pasteitjes en rijst met erwten. Zie hoe deze gerechten worden bereid tijdens Zimbali's culinaire retraite en farm-to-table kookshow, inclusief een rondleiding over de boerderij, een vijfgangendiner en traditionele Afrikaanse drumvoorstellingen.

Het hoogtepunt van de Jamaicaanse keuken is de sappige jerk chicken, die wordt ingewreven met een aromatische kruidenmix en vervolgens boven een open vuur wordt gegrild. Probeer het op populaire plekken zoals Scotchies en hetBoston Jerk Center tijdens een ultieme jerk chicken-tour door Jamaica.

4. Mexico-Stad, Mexico

Een bord met kaastaco's van Taquería Los Parados
Een vrouw die langs een muurschildering loopt bij Mercado de Medellin
Afbeelding: Miggss/Tripadvisor (left), Saibal S/Tripadvisor (right)

Mexico-Stad is de bruisende hoofdstad van Mexico en biedt een geweldige mix van traditionele Mexicaanse cuisine en streetfood, naast innovatieve culinaire concepten, internationale smaken en luxerestaurants. Lokale taquerias (tacokraampjes) en mercados (markten) zijn de plek voor streetfood. Begin bij Taqueria Los Parados en Mercado de Medellin in de trendy wijk Roma. Kijk uit naar de plaatselijke specialiteit taco al pastor, een zoete en hartige taco met Libanese invloeden.

De wijk Roma is ook een reputatie aan het opbouwen op het gebied van lekker eten. Zodra je genoeg streetfood hebt gehad, kun je chiquere Mexicaanse gerechten proeven die zijn versmolten met internationale smaken op plekken zoals Rosetta en Maximo Bistrot. Als je meer culinaire juweeltjes en de geschiedenis van Roma wilt ontdekken, is deze culinaire wandeltocht perfect voor jou.

Europa

5. Brussel, België

Mensen die twee borden met Belgische wafels vasthouden
Een vrouw die een dienblad met bonbons vasthoudt tijdens Hungry Mary's Famous Beer and Chocolate tour in Brussel.
Afbeelding: Manon Silva/Tripadvisor (left), Managment/Tripadvisor (right)

Met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw heeft Brussel haar plek verdiend als de chocoladehoofdstad. De stad heeft altijd een pioniersrol vervuld op het gebied van chocolade-innovatie en de norm gezet voor vakmanschap in de chocoladewereld. Brussel heeft bovendien wereldwijde merken als Neuhaus en Godiva voortgebracht. Kom meer te weten over de geschiedenis door musea te bezoeken zoals Choco-Story Brussels, voordat je gaat eten (en drinken!) op de beste chocoladeplekken van de stad tijdens deze chocolade- en biertour in Brussel.

En hoe kun je beter genieten van Belgische chocolade dan met een Belgische wafel? Probeer de grote, rechthoekige en knapperige Brusselse wafel op historische plekken zoals Maison Dandoy of maak je eigen wafel tijdens een Belgische wafelworkshop.

6. Napels, Italië

Een vrouw die een pizza vasthoudt in Napels, Italië
Een drukte van jewelste buiten de pizzeria Sorbillo Esterina.
Afbeelding: Sven L/Tripadvisor (left), Tripadvisor (right)

Er is geen betere plek om pizza te proberen dan bij de geboorteplek! De moderne pizza is ontstaan bij de arbeidersklasse in het Napels van de 16e eeuw, toen Napolitanen toppings op hun platbrood legden als smakelijke traktatie. Voor een klassieke Napolitaanse pizza zit je altijd goed bij L'Antica Pizzeria Da Michele, een van de oudste pizzeria's in Napels. Maak je geen zorgen als de rij tot buiten loopt, want reizigers zeggen dat je deze binnen 10 tot 15 minuten door bent. Je kunt ook leren hoe je je eigen pizza helemaal zelf kunt maken onder begeleiding van een ervaren pizzabakker.

Ga mee op deze culinaire tour in Napels met een lokale gids om andere Napolitaanse snacks en Zuid-Italiaanse gerechten, zoals frittata di pasta (pasta-omelet), te proberen terwijl je historische bezienswaardigheden zoals Spaccanapoli, Piazza del Gesu, en de Santa Chiara-kerk verkent.

7. Athene, Griekenland

Een persoon die een rode garnaal vasthoudt
Twee vrouwen zitten met dienbladen op hun schoot en eten Grieks van Vegan Beats
Afbeelding: Victoriya S/Tripadvisor (left), Catherine/Tripadvisor (right)

Het eten in Athene belichaamt de mediterrane cuisine, die wordt gekenmerkt door het gebruik van olijfolie, kruiden, zeevruchten, granen, zuivel en noten. Ga naar markten zoals Varvakois Agora (Centrale Markt) voor verse lokale producten en om lokale streetfood-specialiteiten te proberen zoals souvlaki (gegrilde vleesspiesjes) en koulouri (broodring bedekt met sesamzaadjes). Een tip: je kunt lokale Griekse specialiteiten proberen te maken tijdens deze vier uur durende kookles, inclusief een rondleiding over de Centrale Markt.

Als je de voorkeur geeft aan een traditionelere setting, zijn er genoeg tavernes in de stad met authentieke Atheense gerechten, meze (kleine bordjes om te delen) en een kijkje in het leven van de locals.

8. Barcelona, Spanje

Een bord paella met zeevruchten.
Mensen die genieten van tapas bij een restaurant in Barcelona
Afbeelding: Management/Tripadvisor

Het eten in Barcelona wordt beïnvloed door Catalaanse en mediterrane culinaire tradities. Deze heerlijke cuisine wordt gekenmerkt door intense, authentieke smaken dankzij het gebruik van verse producten, zeevruchten en vlees dat langzaam wordt gegaard en perfect wordt gegrild. Een van de beste manieren om het te proberen? Bestel tapas (kleine gerechten om te delen), een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in Barcelona.

Nog een geweldige manier om de keuken van Barcelona op een authentieke manier te ervaren, is op de markten van de stad. De lokale bevolking bezoekt markten zoals Mercat de Sant Antoni en Mercat de la Boqueria voor verse producten, lokale delicatessen en streetfood. Volg een chef-kok van markt tot bord bij deze paella-ervaring, waarbij je met ingrediënten van de markt paella (een gerecht met rijst en vis) leert te maken.

9. Parijs, Frankrijk

Een restaurant in Parijs met voorjaarsbloesem op de gevel
Een chef-kok met een rood schort die een crêpe bereidt
Afbeelding: Alex Harmuth/ Unsplash (left), Travis Grossen / Unsplash (right)

Parijs wordt niet voor niets beschouwd als de gastronomische hoofdstad van de wereld. Het is een van de steden met de meeste restaurants met Michelinsterren, alleen overtroffen door Tokio. Parijse chef-koks zijn er trots op dat ze ingrediënten van hoge kwaliteit en precieze technieken gebruiken, niet alleen in bekroonde haute cuisine-restaurants en patisserieën, maar ook in informele cafés, bistro's en op foodmarkten. Wil je dit zelf ervaren? Stap achter de toonbank en leer deze culinaire technieken van experts terwijl je stokbroden, macarons en croissants maakt.

Je kunt ook meedoen aan een gastronomische tour in de charmante eetbuurt Montmartre en lokale vleeswaren en kazen, chocolade en wijn proeven terwijl je geniet van de Parijse sfeer.

Azië

10. Bangkok, Thailand

Een persoon houdt drie kommen visbalnoedels vast
Een straatverkoper in Bangkok die eten bakt met hoge vlammen
Afbeelding: Streets of food/ Unsplash (left), Tripadvisor (right)

Stap op een tuk-tuk (een auto-riksja) naar je volgende eetgelegenheid in Bangkok. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar je streetfood met een Michelinster kunt eten, naast traditionele Thaise restaurants, innovatieve fusionconcepten en designgerichte cafés.

Hoewel er op elk moment van de dag eten te krijgen is, komt Bangkok 's avonds pas echt tot leven. Bezoek een avondmarkt of populaire eetstraten zoals Khao San Road en kies uit kraampjes met betaalbaar Thais streetfood zoals leng saap (pittige soep met varkensbotten), groene curry, pad thai (roergebakken noedels) en zelfs gerechten uit de Isaanse keuken. Je kunt meer van Bangkok verkennen na zonsondergang met een nachtelijke culinaire tuk-tuktour die je naar geweldige culinaire plekken brengt voor lokale favorieten en bezienswaardigheden op de late avond.

11. Kyoto, Japan

Een gerecht van het Kaiseki-menu van Kikunoi
Een vrouw in een traditionele geisha-outfit die een theeceremonie uitvoert
Afbeelding: msC7802XT/Tripadvisor (left), DylanMGreco/Tripadvisor (right)

Als de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan heeft de cuisine van Kyoto sterke historische en culturele roots, met verfijnde en delicate smaken, seizoensgebonden ingrediënten en elegante presentatie. Een kaiseki weerspiegelt deze kenmerken. Het is een zorgvuldig bereide meergangenmaaltijd die het kenmerk is van de haute cuisine van Kyoto. Je kunt een reeks zorgvuldig bereide gerechten verwachten, vaak met seizoensgebonden ingrediënten en verschillende kooktechnieken die de natuurlijke smaken van de ingrediënten naar voren brengen.

Kyoto vormt ook het hart van de traditionele Japanse theecultuur, bekend om de theeceremonies, schilderachtige theehuizen en matcha van topkwaliteit (groene thee in poedervorm). Bezoek het Arashiyama sightseeing-district voor traditionele theehuizen, matcha-desserts en -snacks, en lokale zoetigheden zoals wagashi (rijstmeelgebak met bonen en vruchten). Geniet van de volledige ervaring tijdens deze tour, waarbij je deelneemt aan een Japanse theeceremonie terwijl je een traditionele kimono draagt.

12. Hanoi, Vietnam

Een persoon eet een kom Vietnamese noedels
Een persoon die banh cuon bereidt
Afbeelding: krisztian Z/Tripadvisor (left), Stay61109914025/Tripadvisor (right)

In tegenstelling tot de gedurfde en pittige smaken van de Zuid-Vietnamese cuisine is de keuken van Hanoi subtieler en delicater, waarbij de natuurlijke smaken van lokale ingrediënten worden versterkt met lichte bouillons, verse kruiden en eenvoudige smaakmakers. Bun cha is een typisch Hanoi-gerecht dat dit perfect belichaamt. Het is een noedelgerecht dat de rokerigheid van de gegrilde varkenslapjes benadrukt door het te combineren met een lichte dipsaus.

In het bruisende Old Quarter en French Quarter kun je streetfood en andere lokale specialiteiten proberen, zoals banh cuon (rijstrolletjes met varkensvlees en champignons), pho in zuidelijke stijl (noedelsoepgerecht) en cha ca la vong (gegrilde, met kurkuma gemarineerde vis). Bekijk alle beste hits van Hanoi tijdens deze streetfood-wandeltocht, waarbij je nog een lokale favoriet kunt uitproberen: eierkoffie.

13. New Delhi, India

Een man in New Delhi die wat beslag bakt
Twee schalen met boterkip en wat paratha's
Afbeelding: Management/Tripadvisor (left), Rahul Negi/Tripadvisor (right)

De eetcultuur van New Delhi weerspiegelt niet alleen de diepe culturele geschiedenis, maar ook de moderne invloeden van een grote kosmopolitische hoofdstad. Hier vind je traditionele Mughlai-gerechten en levendig streetfood, naast moderne Indiase eetgelegenheden en luxerestaurants. Begin met de wereldberoemde 'butter chicken'. Dit populaire gerecht uit de Mughlai-cuisine is een curry met kip in een rijke tomaten- en botersaus. Leuk weetje: er woedt nog altijd een strijd tussen Moti Mahal en Daryaganj, twee van de oudste restaurants van India, over wie dit populaire gerecht heeft uitgevonden.

Ontdek meer lokale culinaire schatten in de straten van Old Delhi tijdens deze streetfood-tour. Hier kun je lokale snacks proberen, zoals jalebi (gefrituurde meelsnack), chole bhature (pittige curry met kikkererwten) en lassi (yoghurtdrankje), en Khari Baoli verkennen, de grootste kruidenmarkt van Azië.

Midden-Oosten

14. Istanboel, Turkije

Een traditioneel kahvalti (Turks ontbijt). Er staan verschillende kazen, vleeswaren en brood op een ronde tafel.
Gedroogd fruit uitgestald op Misir Carsisi (specerijenmarkt)
Afbeelding: Mikael Habekost/Tripadvisor (left), Omer/Tripadvisor (right)

Dankzij de uitstekende ligging aan de Zijderoute is de keuken van Istanboel een prachtige mix van verschillende culturen, die zorgt voor de rijke en aromatische smaken waar het eten van de stad bekend om staat. Kom meer te weten over de Europese en Aziatische invloeden op de keuken van Istanboel tijdens deze culinaire tour buiten de gebaande paden of verken populaire specerijenmarkten zoals Misir Carsisi om te zien waar de plaatselijke bevolking naartoe gaat voor specerijen, gedroogd fruit, noten en andere producten.

Als je in Istanboel bent, mag je zeker de kans niet missen om een traditioneel kahvalti, of Turks ontbijt, te ervaren. Hoewel het in heel Turkije een vast ochtendritueel is, wordt er in Istanboel traditioneel uitvoerig ontbeten, met een rijke selectie aan menemen (roerei met tomaat) en ambachtelijke kazen. Kies een plek langs de Bosporus zoals Mangerie of Assk Kahve, voor een ontbijt met uitzicht.

15. Marrakesh, Marokko

Een lachende verkoper die de beschikbare producten in een Souk-kraampje laat zien
Mensen eten van borden met Marokkaanse gerechten
Afbeelding: Heli P/Tripadvisor (left), Laura M/Tripadvisor (right)

De keuken van Marrakesh staat bekend om de harmonieuze mix van zoete en zoute smaken, waardoor het eten een kenmerkende aromatische smaak heeft. Proef een aantal van de beste lokale gerechten, zoals b'stilla (zoet-hartig gebak), harira (soep op basis van tomaten) en tangia (langzaam gegaard vleesgerecht) tijdens deze authentieke Marokkaanse culinaire tour die eindigt met een extravagant traditioneel driegangendiner. Je kunt ook leren hoe je deze gerechten zelf kunt maken tijdens een kookles van een halve dag met een lokale chef-kok.

Een bezoek aan een traditionele soek wil je niet missen. Deze bruisende openluchtmarkten zoals Jemaa el-Fnaa en Souk Semmarine bieden niet alleen heerlijk streetfood, maar ook textiel, keramiek, cosmetica en andere lokale waren.